• noiembrie 24, 2017
  • No Comment

Chinezii, albanezii și ”metafizica oii” dăruiesc românilor: Mâncare mai scumpă de Crăciun

Chinezii, albanezii și ”metafizica oii” dăruiesc românilor: Mâncare mai scumpă de Crăciun

Chinezii, majorările salariilor angajaților bugetari, specula și rata inflației, ce a început să crească în pragul iernii, se află printre cauzele invocate de glasul străzii, specialiști și politicieni, de-a valma, care încearcă să explice trezirea bruscă la viață a inflației, după doi ani de stagnare a prețurilor.

 

Carnea de porc: Cererea chinezilor scumpește oferta românească

 

O incursiune prin măcelăriile din centrul Turzii arată că prețurile la carnea de porc au crescut, cu circa 30 la sută, față de cele practicate de comercianți în vara acestui an. Astfel, sortimentele de carne pentru tocat, costiță, pulpă, ceafă și cotlet de porc, ce se puteau cumpăra în prima jumătate a anului cu prețuri ce variau între 13,50 și 18-19 lei kilogramul, costă acum de la 18, la aproximativ 24 de lei, kilogramul.

În ciuda părerii cvasiunanime a consumatorilor, care consideră Guvernul drept vinovat de aceste

Sursa imaginii: www.asociatia-carnii.ro

scumpiri, producătorii de carne de porc indică drept cauze ale scumpirii cărnii de porc ”creșterea semnificativă” a cantităților exportate în țările asiatice. Astfel, potrivit datelor prezentate de Comisia Europeană în luna martie a anului 2017 ”creșterea semnificativă, în cursul anului 2016, a exportului de carne de porc (n.r: produsă în țările europene) în Asia, mai ales în China, Japonia și Hong Kong” a determinat majorarea prețului la acest sortiment de carne. Pe relația China, exporturile de carne de porc au reprezentat 44.9 la sută din totalul exporturilor Uniunii Europene, în țări terțe, a acestui produs”.

O altă cauză generatoare de scumpiri ale cărnii a reprezentat-o ”scăderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de vârstă” cu procente cuprinse între 2,3 la sută, la tineret, între 20-50 kg și de 1,1 la sută, la porcii între 50-80 kg”.

După publicarea raportului Comisiei Europene, ce indică creșterea volumului exportului de carne de porc în țările asiatice drept principala cauză a scumpirii acesteia, încă din luna aprilie, reprezentanții Asociației Române a Cărnii (ARC) prognozau o creștere a prețului cărnii de porc, în România ”în medie, cu 15-30 la sută”. Într-un comunicat postat încă din luna aprilie pe site-ul ARC, www.asociatia-carnii.ro, producătorii au precizat că, față de ultimii doi ani (n.r: 2015 și 2016) ”în trimestrul I din 2017 prețul mediu de achiziție pentru carcasa de porc a crescut cu 26 la sută față de 2016, respectiv cu 12 la sută față de anul 2015… O creștere substanțială se constată la pieptul de porc, unde prețul de tranzacționare în ultimele 12 luni a înregistrat o creștere de 40 la sută, dar și la jambon, 25 la sută, precum și la alte piese rezultate din tranșare” se mai arată în comunicatul ARC.

 

Oul lui Vosganian, la concurență cu chinezii

 

Sursa imaginii: www.asociatia-carnii.ro

Dacă pofta crescândă a chinezilor pentru carnea de porc a determinat scumpirea acestui produs, scumpirea altor alimente, precum untul, al cărui preț a sărit (unt cu un conținut de grăsime de 60 la sută), de la 4,50 la 6,50 și la peste 7 lei, pachetul, pâinea sau ouăle, este explicată de populație prin majorarea salariilor la unele categorii de angajați bugetari, dispusă în acest an de coaliția PSD-ALDE, aflată la guvernare. Parcă a cobit senatorul ALDE Varujan Vosganian, când a propus impozitarea ouălor produse de găinile din gospodăriile populației. Nici măcar politicienii din arcul guvernamental nu au putut indica altă cauză de majorare a prețurilor. Astfel, joi, 23 noiembrie, deputatul PSD Marius Sorin Bota, într-un comunicat de presă aprecia drept nejustificate majorările de prețuri consemnate în ultima perioadă, îndeosebi la produsele alimentare. Bota a indicat și posibilul mod al Guvernului de a stăvili valul scumpirilor: „Chiar dacă pare deplasat, sau anticomercial, în situațiile de speculă Guvernul poate introduce restricții. O astfel de restricție poate fi, de exemplu, impunerea unui adaos maxim pentru perioade limitate de timp. Sper să nu fie necesară o astfel de măsură, dar personal susțin o asemenea abordare” a spus deputatul social-democrat.

 

Castravetele albanez a penetrat piața turdeană

 

Până la clarificarea eventualelor dispute generate de opinia lui Bota, o incursiune în Piața Alimentară Centrală din Turda relevă și alte aspecte, adesea ignorate. Dacă exportul scumpește carnea de porc, importul de legume și fructe îi sufocă pe producătorii autohtoni. Astfel, vineri, 24 noiembrie, din piața turdeană se puteau cumpăra castraveți din Albania (!), roșii din Spania, mere, merișoare și pătrunjel din Polonia, ridichi și vinete din Italia, struguri din Italia, Moldova și Turcia, sau salată din Ungaria, la prețuri ce variau între 2,50 lei, salata ungurească și 8 lei, castraveții albanezi, iar la fructe între 3,50-4,00 lei, merele și 7,50-9,50 lei, strugurii. Dacă la ”tarabe” se stătea la coadă, în sectorul de legume și de zarzavaturi producătorii autohtoni, deși ofereau produse proaspete și neîndopate cu azotați, precum ceapă, albă și roșie, varză, albă și roșie, morcovi, pătrunjel, păstârnac, salată, dovleac, cartofi, la prețuri mult mai mici decât cele practicate de negustorii ”cu firmă” duceau lipsă de mușterii.

 

Scumpirile, explicate de politicieni prin ”metafizica oii” (puterea) sau prin ”proasta guvernare” (opoziția)

 

Vicepreședintele al Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie alimentară şi Servicii specifice din Camera Deputaților, parlamentarul liberal clujean Adrian Oros, referindu-se la valul scumpirilor ce s-a abătut în ultimele două luni asupra produselor alimentare, comenta, într-un comunicat remis presei joi, 23 noiembrie: ”Dacă, până recent, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a ocupat de metafizica oii, iar în luna septembrie ne explica cum anul agricol 2017 a fost mai bun pentru că liderul PSD Liviu Dragnea a dispus mai multă ploaie, acum este scos la înaintare de colegii săi de partid și făcut responsabil de găsirea unor explicații care să justifice creșterile de prețuri la alimente. Ministrul PSD al Agriculturii solicită anchete, ia la întrebări Consiliul Concurenţeiși pe alți specialişti în domeniu, cu scopul de a găsi elemente justificative pentru asemenea preţuri, numai în curtea Guvernanților refuză să caute”. Și dacă ministrul Daea caută pe la Consiliul Concurenței cauzele apariției ”puricilor” ce bruiază  imaginea executivului central, prin ”curtea guvernanților” a scormonit liberalul Adrian Oros. Și iată ce a găsit acolo vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților: ”În realitate, justificarea scumpirilor la toate categoriile de produse este foarte simplă: vorbim de o proastă guvernare caracterizată de haos, disperare, instabilitate, măsuri al căror unic efect îl reprezintă destabilizarea economiei, precum și elaborarea de legi împotriva logicii economiei de piață” a apreciat Oros.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *