• ianuarie 18, 2017
  • No Comment

Cătălin Grigoraș – directorul interimar al Teatrului Aureliu Manea: ”Vom încerca să readucem teatrului turdean notorietatea de care se bucura odinioară la nivel național”

Proaspăt instalat în funcția de director al Teatrului ”Aureliu Manea” din Turda, actorul sibian Cătălin Grigoraș și-a propus să valorifice potențialul cultural local și să facă o infuzie de ”sânge tânăr” în trupa de la teatrul turdean. Ca urmare a acestei politici talentatul actor Radu Botar va reveni pe scena de acasă, după circa un deceniu de ”exil”. În 4 februarie, Radu Botar va juca în spectacolul cu piesa ”Cabinierul” o producție a Teatrului de Nord din Satu-Mare, unde activează acum actorul turdean. De asemenea, fiica regretatului regizor Aureliu Manea, al cărui nume îl poartă teatrul din Turda, respectiv regizorul Muriel Manea, va începe să lucreze permanent la singura instituție culturală profesionistă a Turzii.

Reporter: Cu ce gânduri ați venit la Turda?

Cătălin Grigoraș: Am acceptat această funcție deoarece am constatat că administrația locală dovedește o mare deschidere spre performanță și spre promovarea tinerilor. La cinci minute după ce mi s-a propus să preiau conducerea teatrului am căpătat certitudinea că Turda va arăta cu totul altfel în următorii ani.

Dată fiind starea actuală a teatrului turdean, cum apreciați sarcina pe care v-ați asumat-

Cătălin GRIGORAȘ - director interimar la Teatrul ”Aureliu Manea” din Turda
Cătălin GRIGORAȘ – director interimar la Teatrul ”Aureliu Manea” din Turda

o?

Cătălin Grogoraș: pentru mine, un om de teatru, numirea în această funcție reprezintă o onoare, dar și o provocare. Nu am o sarcină tocmai ușoară, dar mă voi folosi de toate resursele pe care le am la dispoziție pentru a mă achita cu bine de obligațiile asumate. Să nu uităm că teatrul din Turda are o tradiție la nivel național. Aici au lucrat, de-a lungul timpului, regizori celebri și mari actori. Trebuie să readucem, eu și echipa de profesioniști pe care am întâlnit-o aici, notorietatea și prestigiul de care teatrul turdean se bucura odinioară, între instituțiile similare din țară.

Ce strategie veți aplica, pentru a avea câștig de cauză?

Cătălin Grigoraș: În perioada următoare am în vedere consolidarea trupei, prin angajarea unor actori tineri. În consecință și piesele pentru viitoarele spectacole vor fi alese astfel încât să putem oferi roluri potrivite actorilor tineri. Vom încerca să scoatem la concurs posturile vacante, pentru a completa trupa, astfel încât teatrul să poată funcționa la capacitate maximă.  Apoi vom demara o campanie de prezentare a membrilor trupei de la Teatrul ”Aureliu Manea”. Publicul turdean trebuie să își cunoască actorii. Regizorul Muriel Manea, care va începe să lucreze permanent cu teatrul din Turda, ce poartă numele tatălui său, regretatul regizor Aureliu Manea, va avea și misiunea de a consolida relațiile dintre membrii trupei.

Vom încheia parteneriate cu instituții de cultură din județul Cluj. Prin perfectarea unor astfel de parteneriate, Teatrul ”Aureliu Manea” va contribui la îmbogățirea ieții culturale a Turzii.

Pregătiți spectacole pe care publicul turdean amator de teatru le va putea vedea în perioada imediat următoare?

Cătălin Grigoraș: Unul dintre gândurile mele, acela de a-l vedea pe talentatul actor Radu Botar  revenit pe scena unde a debutat, se va materializa în curând.  Apreciatul actor turdean va juca în spectacolul cu piesa ”Cabinierul” pe care Teatrul de Nord din Satu-Mare o va prezenta la Turda în 4 februarie. Apoi, se vor relua spectacolele cu piesele din stagiunea trecută.  Ne propunem să jucăm săptămânal: Sâmbăta, un spectacol pentru adulți, iar duminca, la matineu, unul destinat copiilor. Vom dezvolta programe teatrale destinate copiilor și elevilor de liceu.

 

A consemnat,

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *