• noiembrie 25, 2017
  • No Comment

Casa de Cultură, la kilometrul zero al cursei pentru renașterea artistică a Turzii

Casa de Cultură, la kilometrul zero al cursei pentru renașterea artistică a Turzii

De circa un an, la Turda bate un vânt de renaștere, ce conferă orașului aerul unei așezări în care cultura se simte acasă. Cu peste 20 de evenimente organizate anul acesta, recitaluri, concerte, conferințe, spectacole și expoziții, Casa de Cultură se circumscrie, alături de Teatrul ”Aureliu Manea” în sfera ”renașterii spirituale” a Turzii.

Oraș ce în anii trecuți făcea parte din categoria locurilor anoste, unde se petreceau multe lucruri, dar nu

Opera Vox: Gală de operă si balet, pe scena Teatrului Aureliu Manea, din Turda

se întâmpla nimic, Turda seamănă, din ce în ce mai mult, cu un copac pe care mulți îl credeau uscat, dar pe ale cărui ramuri au răsărit mugurii unui viiitor ce se prevede plin de seva culturii, ce poate conferi un alt statut unui municipiu ce trebuie să iasă din umbra Clujului, pentru a putea înflori iarăși, precum odinioară.

Cu un primar, Cristian Matei, care vede ansamblul, fără a se poticni în detalii, fața Turzii a început să se schimbe. Până una-alta, manifestări cultural-artistice, precum Festivalul internațional de teatru, a cărei primă ediție s-a desfășurat în luna septembrie, au animat centrul orașului, până acum pustiu și liniștit precum curtea unui spital.

Cu un director tânăr, care și-a lăsat inhibițiile (dacă le-o fi avut vreodată) acasă, și aci am numit-o pe profesoara Ana Sevan, Casa de Cultură din Turda și-a depășit statutul de ”gaură neagră” folosită doar pentru bifarea, pe hârtie, a unor activități ce îndreptățeau absorbția de fonduri alocate cu dărnicie de la bugetul local. Șirul activităților de care nu știa decât o mână de oameni, dar a căror  organizare înghițea un sac de bani, a făcut loc unor evenimente ce au depășit sfera amatorismului. Sechestrată într-un cerc vicios, al diletantismului, de unde nu se vedea vreo ieșire spre profesionalismul presupus de denumirea instituției, Casa de Cultură din Turda pare să își fi depășit condiția, pentru a deveni ceea ce publicul așteaptă de la un sălaș, ce se revendică, al culturii.

Așadar, în locul concursurilor de table și a celor gen ”Cine știe câștigă” ce se pot organiza și de entități cu posibilități de exprimare mai reduse, în 2017 Casa de Cultură a propus publicului turdean întâlniri cu personalități de calibru ale vieții culturale românești, precum actorul Dorel Vișan sau Dan Puric, protagoniști ai unor conferințe despre ”Om și taina lui” sau despre ce înseamnă ”Să fii român”.

Pe scena teatrului turdean au urcat, datorită demersurilor întreprinse în acest scop de angajații Casei de Cultură, susținute de autoritățile publice locale, în speță de către primarul Cristian Matei, cântăreți de talia Paulei Seling, a lui Tudor Gheorghe sau a lui Paul Surugiu (alias Fuego). Oaspeți deveniți tradiționali pentru Turda, membrii Cvartetului Transilvan, respectiv violoniștii Gabriel Croitoru și Nicușor Silaghi, împreună cu Marius Suărășan (violă) și Vasile Jucan (violoncel) au cântat și în acest an pe scena teatrului turdean. Grație asociației Opera Vox, ce tinde, cu două prezențe în acest an, să devină un partener tradițional al Casei de Cultură, în 2017 la Turda au cântat soliști ai operelor din Cluj-Napoca, Iași, Brașov,

Conferință, Dan Puric – Să fii român

sau din Varna (Bulgaria), iar baritonul italian Alfio Grasso a susținut, recent, cursuri master-class, desfășurate la Casa de Cultură, respectiv la Salina din Turda, încheiate cu un concert susținut de către participanți, ocazie cu care, pe scena Teatrului ”Aureliu Manea” au urcat cântăreți de operă din România (Iași, Arad, Cluj, București) și din țări precum Coreea de Sud, China și Spania.

Printre oaspeții Casei de Cultură din Turda s-au aflat, de asemenea, membrii Coralei Bărbătești ”Armonia” a preoților din Constanța, apreciată drept una din cele mai bune formații de acest gen din lume. Prezența, la Turda, atât a artiștilor membri ai asociației Opera Vox cât și a Coralei Bărbătești a Preoților ”Armonia” din Constanța, reprezintă concretizarea strădaniilor depuse în acest sens de către preotul Sebastian Zăhan, profesor de muzică și neobosit animator al vieții cultural-artistice turdene.

Evenimentele organizate de Casa de Cultură din Turda în acest an vor continua și în luna decembrie. Peste mai puțin de o săptămână, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, va avea loc spectacolul folcloric intitulat ”Multe țări, o singură patrie” iar înaintea Crăciunului la Turda va veni să colinde Ioan Bocșa, împreună cu membrii ansamblului ”Icoane”.

În 2017, în ”lupta pentru cultură” s-a mai consemnat o premieră. Autoritățile publice turdene, prin casa

Paula Seling, recital la Turda

de Cultură și Teatrul Aureliu Manea, cele două instituții ale genului care funționează la Turda, au consimțit să colaboreze cu organizații neguvernamentale, precum Tour D’ Art (președinte, Sonia Cojan), Centrul Rațiu pentru Democrație (director executiv, Pamela Roussos Rațiu)  și Rei Culturae Fautores (președinte Ioan Dănuț Zăhan)”voci” ce și-au câștigat, prin evenimentele inițiate și organizate în anii anteriori, o consistentă doză de notorietate în spațiul cultural-artistic turdean.

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *