• iulie 4, 2017
  • No Comment

Biserica cu proiectil, din centrul Turzii

Un vârf de proiectil să parcă gata să țâșnească dintr-un perete al Catedralei Ortodoxe cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, din centrul Turzii. Potrivit unor măsurători aproximative, proiectilul, ieșit cu vreo 15 centimetri din peretele dinspre Valea Racilor al catedralei, la o distanță mică, de nici un metru de la baza clădirii, are calibrul de 150 – 152 mm. Deoarece, din informațiile culese de către preotul Grigore Marchiș de la un fost polițist, acum trecut în lumea celor drepți, rezultă că proiectilul a fost încastrat în peretele bisericii încă din timpul construcției acesteia, prin anii 30 ai secolului XX, după toate probabilitățile acesta are calibrul de 152 mm. Pe atunci, în înzestrarea armatei române existau tunuri de 152 și de 155 mm. Preotul Grigore Marchiș a spus că persoana care i-a oferit primele și singurele, deocamdată informații despre proiectilul încastrat în peretele catedralei a precizat că acela avea rolul de reper militar. Colonelul Mihail Hanganu, comandantul Batalionului de Apărare Antiaeriană de la Turda nu a confirmat această ipoteză. Fapt este că proiectilul, verificat și de către specialiștii în pirotehnie de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca, nu reprezintă niciun pericol, după cum susține preotul Grigore Marchiș.

Catedrala Ortodoxă Română din Turda, ce-i are drept patroni spirituali pe doi purtători ai săbiilor de foc, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost ținta gurilor de foc cu prilejul luptelor date pentru eliberarea orașului, ocupat de armate germane și maghiare, în cel de-al doilea război mondial.

În timpul tirurilor de artilerie din octombrie 1944, un obuz a lovit turnul din partea dreaptă a bisericii, de lângă clopotniță. Preotul Grigore Marchiș a percizat că a observat, cu prilejul lucrărilor de renovare a bisericii, că tipul de cărămidă folosit în zidăria turnului respectiv diferă de cel întrebuințat la zidăria clopotniței. Crucea de deasupra turnului din partea stângă a intrării în biserică poartă și azi urmele unui glonț tras cu o armă de calibru mare, cel mai probabil de o mitralieră.

După încheierea luptelor, autoritățile din Turda au dispus începerea imediată a reparațiilor la clădirile afectate de tirul armelor de foc și de bombardamente. ”În iarna 1944-1945 a fost o vreme blândă. Nu numai că nu a nins, dar nici măcar nu a înghețat pământul” a explicat preotul Grigore Marchiș cauza repeziciunii cu care s-au încheiat reparațiile la biserică, ce au durat numai trei luni, din noiembrie 1944, până la 31 ianuarie 1945.

Urmele gloanțelor trase în biserică de ostașii Armatei Roșii se mai văd și după mai bine de 70 de ani de la acele evenimente. Un crucifix din altar, găurit de un glonț a rezistat până azi. Un alt glonț, tras de rușii care au invadat biserica, a nimerit în capul unui înger de pe praporul de deasupra icoanei cu Iisus răstignit pe cruce, ce marchează locul de închinăciune al bărbaților, situat în dreapta altarului.

O altă ”relicvă” despre rostul căreia slujitorii catedralei nu au informații o reprezintă placa rotundă ce marchează o ”cotă de nivel” pe stâlpul din stânga treptelor scării pe care se urcă dinspre monumentul închinat memoriei Eroilor Aviatori spre platforma din fața bisericii.

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *