• noiembrie 3, 2017
  • No Comment

Bani europeni pentru reabilitarea Bisericii Reformate din centrul Turzii

Biserica Reformată, de rit calvin, din centrul Turzii

Pe lista cererilor de finanțare admise la contractare în luna octombrie, de Agenția de Dezvoltare Nord-Vest, figurează și proiectul de reabilitare a Bisericii Reformate de rit calvin din centrul Turzii. Prin proiectul depus pentru finanțare din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Parohia Reformată Turda Veche a solicitat peste 8,25 milioane de lei, bani nerambursabili, pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a bisericii. Potrivit Agenției de Dezvoltare Nord-Vest, valoarea totală a proiectului depus de Parohia Reformată Turda Veche se ridică la aproape 8,5 milioane de lei.

Biserica Reformată din centrul Turzii s-a construit la începutul secolului al XV-lea, prin anul 1400, pe vremea principelui Sigismund de Luxemburg. Lăcașul de cult s-a înălțat în locul unei biserici romano-catolice, construite prin secolul XIV, menționată într-un registru papal de impozite din 1332.

Concepută în stil gotic, Biserica Reformată din centrul Turzii, lungă de 26 de metri, lată de 8,5 metri și înaltă de 16 metri, a fost scurtată cu 5-10 metri, din partea dinspre Piața Republicii, deoarece nu mai încăpea în incinta zidurilor de apărare ale fortificației ce împrejmuia actulul perimetru al zonei centrale a Turzii. În secolul al XVI – lea, pe noul zid de apărare al fortăreței s-a ridicat un turn cu clopot. În 1562 fundația a cedat și turnul s-a prăbușit. Între anii 1602 – 1604 s-a construit turnul cu ceas, înalt de 60 de metri, ce a rămas ”în picioare” până azi.

Pe fațada de vest a bisericii (cea dinspre Liceul Teoretic Josika Miklos), există o intrare încadrată de un portal cu elemente caracteristice stilului gotic. În axul fațadei de vest se găseste un portal, terminat în arc frânt. Portalul vestic este decorat cu motive de frunze de stejar. Fațada de nord se particularizează prin cinci contraforturi si un portal secundar (permanent inchis). Un incendiu a deteriorat interiorul bisericii, în secolul al XVII-lea. Inițial romano-catolică, biserica a trecut, în anul 1564, în proprietatea comunității creștine de rit reformat-calvin, care trăiește în zona centrală a Turzii.

În luna octombrie, Agenția de Dezvoltare Nord-Vest a admis la contractare proiecte cu o valoare totală de peste 82 de milioane de lei a finanțărilor nerambursabile, solicitate pentru renovarea, reabilitarea și repararea unor biserici sau a altor lăcașuri similare, de regulă cu scopul integrării acestora în circuitul turistic, național și, eventual în rețelele internaționale de turism.

 

Muzeul Francmasoneriei, din Oradea

Pe lângă Biserica Reformată din centrul Turzii, pe lista proiectelor aprobate în vederea contractării de fonduri europene nerambursabile, accesate prin intermediul POR 2014-2020, se numără și biserici reformate din Acas, Huedin și Dej, catedralele catolice din Cluj-Napoca, respectiv din Satu Mare, biserica evanghelică din Bistrița și Biserica greco-catolică ”Învierea Domnului” – Bob, din Cluj-Napoca. Pe listă se află, de asemenea, Muzeul Francmasoneriei, din Oradea, pentru a cărui restaurare au solicitat fonduri nerambursabile  autoritățile publice din reședința județului Bihor.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *