• august 19, 2018
  • No Comment

APPC condamnă aagresiunile forțelor de ordine îndreptate împotriva jurnaliștilor la protestele din 10 august

APPC condamnă aagresiunile forțelor de ordine îndreptate împotriva jurnaliștilor la protestele din 10 august

Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) se solidarizează cu organizațiile media din țară și din străinătate care condamnă agresiunile forțelor de ordine îndreptate împotriva jurnaliștilor, în contextul protestelor organizate în 10 august la București.

Organizații media precum Centrul pentru Jurnalism Independent, Media Sind, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor respectiv Federația Internațională a Jurnaliștilor au indicat mai multe cazuri de jurnaliști agresați sau obstrucționați în exercitarea profesiei lor la protestele din 10 august.

Considerăm cu atât mai grave aceste atitudini ale unora dintre forţele de ordine, cu cât jurnaliștii amintiți s-au legitimat ori s-au aflat în perimetrul destinat presei.

APPC solicită reprezentanților instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne, care asigură măsurile de ordine la manifestările din spațiul public, respectarea deplină a statutului jurnaliștilor în exercitarea profesiei lor.

În acest sens, readucem în atenție textul Declarației de la Medelin, adoptată de 200 de profesioniști media din toată lumea la Conferința UNESCO din 2007, care a avut ca temă centrală libertatea presei şi siguranţa jurnaliştilor. Declaraţia subliniază, între altele, rolul presei într-o societate democratică și susține că „libertatea presei poate fi exercitată doar atunci când profesioniștii media nu sunt supuși intimidărilor, presiunilor și constrângerilor, din partea forțelor politice, sociale sau economice”.

„Este regretabil că după mai bine de o săptămână de la incidentele violente conducerea Jandarmeriei nu a oferit în mod oficial scuze jurnaliștilor care au fost agresați. Declarațiile date publicației ziare.com de maiorul Laurențiu Cazan, comandantul acțiunii jandarmilor în Piața Victoriei, prin care încerca să explice cum s-a ajuns la agresarea jurnaliștilor – Consider că atunci când avem acte de violență, ar fi bine ca presa să stea în spatele efectivelor de jandarmerie. Nu trebuie sa mergem acolo cu camera de luat vederi să vedem cum jandarmul încătușează – denotă faptul că nici acum conducerea instituției nu a înțeles care este rolul presei. Credem că rămânerea jurnaliștilor în spatele jandarmilor ar fi scutit instituția de multe explicații privind abuzurile împotriva manifestanților pașnici, dar atâta vreme cât nu periclitează în mod direct acțiunile jandarmilor, jurnaliştii ar trebui să poată merge cu camerele de filmat sau de fotografiat inclusiv acolo unde jandarmul încătușează tocmai pentru a se asigura că nu sunt săvârșite abuzuri” a declarat Remus Florescu, președintele APPC.

În acest context, constatăm că Jandarmeria nu a venit cu un plan de măsuri pentru a se evita pe viitor astfel de incidente, astfel că nimic nu garantează faptul că la un protest similar situația nu se va repeta.

Facem un apel pe această cale și la instituțiile subordonate MAI din județul Cluj să facă toate diligențele necesare pentru a evita producerea de agresiuni la adresa jurnaliștilor, în contextul în care au existat și aici, în ultimii ani, cazuri de bruscare sau de intimidare a unor ziariști.

 

Le recomandăm în același timp jurnaliștilor care își exercită profesia cu ocazia unor manifestări publice cu potențial conflictual să afișeze la vedere legitimația de presă.

 

Colegiul de Conducere al APPC

Cluj-Napoca, 19 august 2018

 

APPC este, de 13 ani, asociația reprezentativă a jurnaliștilor clujeni, având 60 de membri din presa scrisă, televiziune și radio.

Asociația militează pentru perfecționarea profesională a jurnaliștilor, pentru crearea unui climat decent și echilibrat de dezbatere între media și ceilalți actori publici, consolidarea imaginii jurnalistului în societate precum și pentru evitarea ori corectarea derapajelor deontologice.

Asociaţia publică „Anuarul Presei Clujene” cu cele mai bune articole ale jurnaliştilor din județ, adoptă poziţii publice în chestiuni ce vizează exercitarea profesiei de jurnalist şi a organizat la Cluj traininguri cu ziariști de la instituții media precum Reuters, BBC, Intro sau Nordbayerischer Kurier, în colaborare cu ambasadele SUA și Germaniei la București. De asemenea, Asociația premiază cei mai buni jurnalişti clujeni în cadrul Galei Premiilor APPC, eveniment organizat sub înaltul patronaj al  Ambasadei Republicii Federale Germania la București.

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *