• februarie 28, 2017
  • No Comment

APIA: Începe campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2017

De la 1 martie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) demarează campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2017.

Cererile unice de plată se vor depune până la 15 mai a.c. la centrele APIA judeţene, la cele locale şi la centrul APIA Bucureşti, pentru schemele de plată, măsurile de sprijin sau de ajutor.

Înainte de a se prezenat la centrele APIA, fermierii se recomandă ca fermierii să verifice în Registrul Agricol de la primării situația terenului pe care îl folosesc, iar dacă au și animale, să verifice situația acestora în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE), cu ajutorul medicului veterinar concesionar, al asociației sau a propriilor evidențe.

Într-un comunicat al APIA Cluj se precizează că și anul acesta completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, prin aplicaţia IPA Online, ce poate fi accesată din butonul dedicat, situat pe pagina de început a site-ului APIA, însă finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA Online se face numai în Centrele APIA, în prezenţa funcţionarului responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitalizate, precum și după corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

La fel, crescătorii de animale vor completa cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

Fermierii care solicită plata pentru o suprafață mai mare de 50 de hectare or depune cererile unice de plată la centrele județene APIA, iar pentru o suprafață de cel mult 50 de hectare cererile se depun la centrele locale ale APIA. De plăţile directe și de cele prevăzute prin măsurile de mediu și climă beneficiază fermierii activi, persoane fizice şi/sau persoane juridice, care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, potrivit legislației în vigoare.

Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau a pomilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare. Pentru legumele cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,03 ha. Pentru măsurile de mediu și climă din Programul Național de Dezvoltare Rurală  2014 – 2020, aplicabile pe terenurile agricole (Măsura 10, Măsura 11 și Măsura 13) sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare.

La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare, ce dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și să fie valabile cel puțin până la data de 1 decembrie a anului de cerere.

Materialele de informare referitoare la campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2017sunt disponibile pe pagina de început a site-ului APIA: www.apia.org.ro.

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *