• ianuarie 6, 2017
  • No Comment

Aniversări turdene în 2017

În acest an se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Ion Rațiu. Descendent al familiei Rațiu de Noșlac, din care a făcut parte și memorandistul dr. Ioan Rațiu, care a luptat pentru drepturile românilor din Transilvania, la sfârșitul veacului al XIX-lea, Ion Rațiu, primul candidat turdean la președinția României, s-a născut în 6 iunie 1917.

Alături de acesta, Turda are o pleiadă de personalități a căror memorie s-ar cuveni cinstită anual, cu ocazia împlinirii, de exemplu, a unui număr de ani de la naștere. Chiar dacă  nu împlinesc o vârstă rotundă în 2017, trecem în revistă câțiva oameni de seamă ai Turzii, dintre cei cuprinși în listele-anexă ale volumului ”Formarea intelectualității din Turda. Studenți din Turda la marile universități europene 1377-1918” scris de profesorul dr. în istorie Răzvan Mihai Neagu.

Asfel, în acest an se împlinesc 247 de ani de la nașterea lui Koteles Samuel, membru al Academiei de Științe Ungare, profesor de filozofie la Târgu-Mureș. Născut la Turda, în anul 1770, Koteles Samuel a mai predat științele politice la Colegiul Reformat din Aiud. Ceva ”mai tânăr” decât Koteles Samuel, un alt turdean, Szekely Miklos, care a avut rangul de episcop unitarian al Transilvaniei, ar fi împlinit 231 de ani în 2017. De la nașterea lui Kovacsi Antal, coordonator al învățământului unitarian în Transilvania, se împlinesc 197 de ani.

Dr. Ioan Rațiu, liderul mișcării naționale a românilor transilvăneni, născut în anul 1828, ar împlini 189 de ani în 2017. De la nașterea (1881) omului politic și a profesorului universitar Eugen Tilea, inspector general în Ministerul Lucrărilor Publice și Comunicațiilor din România se împlinesc 136 de ani. Liviu Cigăreanu, doctor în științe, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, prefect al județului Timiș-Torontal, născut în 1875, ar fi împlinit 142 de ani. De la nașterea unui alt turdean participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, doctorul în științe juridice George Pătăceanu, se împlinesc 139 de ani în 2017. George Pătăceanu a fost membru în Marele Sfat Național Român, deputat în Parlamentul României Mari și subprefect de Turda. De la nașterea lui Valer Moldovan (1875), profesor universitar, deputat și senator din partea PNȚ, în perioada interbelică și membru al guvernului, au trecut 142 de ani.

Continuând înșiruirea, urmează Varga Adalbert, membru corespondent al Academiei Maghiare de Științe, doctor în filosofie și episcop unitarian al Transilvaniei, de la a cărui naștere, pe meleagurile Turzii, în anul 1886, s-au scurs 131 de ani.

Mai trebuie menționate numele lui Mihai Moldovan, doctor în științe juridice, de asemenea participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1918, conducător al Gărzii Naționale din Turda și prefect al județului Turda (138 de ani de la anștere, în 2017), a lui Ioan Boeriu, deputat și senator din partea PNL (129 de ani de la anștere) și cel al lui Zosim Chirtop, primul prefect român al județului Turda-Arieș, născut în anul 1868 (149 de ani de la naștere).

Emil HĂLĂȘTUAN

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *