- ianuarie 6, 2017
- No Comment
Animalele de la Parcul Zoologic din Turda, ferite de frig
Animalele adăpostite în grădinile zoologice, în special cele care provin din zone cu climă caldă, pot avea de suferit din cauza gerului ce s-a abătut peste România în aceste zile. Animalele de la Parcul Zoologic din Turda sunt ferite de asemenea neajunsuri, deoarece conducerea Grădinii Zoologice din Târgu-Mureș, unde locuiesc ”cu chirie” pensionarii parcului zoologic turdean a dispus luarea de măsuri pentru contracararea efectelor frigului.
Directorul Parcului Zoologic din Turda, medicul veterinar Mathe Csaba, spune că la Grădina Zoologică din Târgu-Mureș se află leul, reptilele, peștii exotici, struțul, muflonul, cerbii lopătari, căprioarele, păsările de baltă, fazanii și păunii. Dintre acestea, leul, reptilele, peștii exotici și, într-o oarecare măsură, păsările de baltă și păunii au nevoie de adăposturi de iernare. Mathe Csaba a precizat că nu toate animalele de la parcul zoologic turdean sunt găzduite la Târgu-Mureș. Urșii au rămas la Turda, lupii, bătrâni, au murit, iar vulpile nu mai sunt.
La Grădina Zoologică din Târgu-Mureș, din cele 175 de specii de animale care trăiesc acolo, maimuțele, leii și animalele exotice au fost mutate în adăposturi de iernare, iar păsările exotice au fost, de asemenea izolate, pentru a fi protejate de ger.
În mai multe adăposturi se face încălzire cu lemne pentru a reduce consumurile de gaz. Există adăposturi pentru păsările exotice, pentru şerpi și pentru elefanţi. La căldură sunt ținute și girafele, antilopele, jaguarii și leoparzii, a precizat Horațiu Gorea, directorul Grădinii Zoologice din Târgu-Mureș, pentru presa locală mureșeană.
Urșii, lupii, cerbii sau bizonii fac față frigului, dacă au parte de o alimentație potrivită pentru a-i ține în formă, a mai precizat Horațiu Gorea, citat de presa târg-mureșeană.
Până la venirea primăverii, vizitatorii Grădinii Zoologice din Târgu-Mureș vor putea admira papagalii de talie mare Ara Militaris, originari din Mexic, lemurii cu coada dungată, din Madagascar, rozătoarele capibara, specifice zonei de tundră și stepă sau felinele mari, precum puma sau pantera neagră, în țarcurile, padocurile și adăposturile acestora.
Emil HĂLĂȘTUAN