• septembrie 23, 2017
  • No Comment

Activități socio-culturale la Fundația Rațiu pentru Democrație: Povești de fabrică și colocvii de artă plastică

O nouă întâlnire din ciclul ”Poveștilor de fabrică” a avut loc joi, 21 septembrie, la sala de conferințe a Centrului Rațiu pentru Democrație, din Turda, Piața 1 Decembrie 1918, nr. 1. Cu începere de la ora 17, acolo și-au dat întâlnire circa 20 de membri ai Asociației Pensionarilor ”Dr. Ioan Rațiu”. Sub ”bagheta” profesorului de istorie Florin Stan, conducătorul proiectului ”Povești de fabrică” ce beneficiază de finanțare nerambursabilă oferită de Administrația Fondului Cultural Român și desfășurat sub egida Fundației Rațiu pentru Democrație, participanții la întâlnire au depănat firul unor întâmplări, îndeobște hazlii, petrecute în ”anii de glorie ai socialismului”. În poveștile spuse joia trecută la CRD s-au trecut în revistă farse jucate colegilor de serviciu, pentru a-i dezbăra de năravuri rele, precum avariția sau lăcomia, sau întâmplări ce denotă ingeniozitate, precum cea a ”camuflării sticlelor cu țuică în oala cu borș din tărâțe” povestită de către Gheorghe Mareș, pensionar M.Ap.N.

Printre cei mai prolifici povestitori s-au numărat Ileana Heller, care a lucrat la Fabrica de Sticlă, președintele asociației pensionarilor turdeni, Emilia Silaghi, care a lucrat vreme de 22 de ani ca și secretară la Cooperativa Potaissa, maistrul tâmplar Vasile Onacă, pensionat de la una din cele două secții de tâmplărie  ale aceleiași cooperative sau Nelu Gabor, care a lucrat la Industria Sârmei Câmpia Turzii și alții.

Printre activitățile proiectului ”Povești de fabrică” se numără un concurs de fotografie și altul de”cules întâmplări” petrecute în fabrici și în alte instituții din Turda, între anii 1970-2000. Ambele concursuri sunt destinate tinerilor și adolecenților, cu vârste cuprinse între 12 și 26 de ani. Proiectul ”Povești de fabrică” demarat în luna iulie, se încheie în prima jumătate a lunii noiembrie.

Activitățile culturale desfășurate sub ”umbrela” Fundației Rațiu pentru Democrație din Turda continuă și în această săptămână.

Luni, 25 septembrie, se reiau colocviile de artă plastică găzduite de cafeneaua culturală La papion, din Turda, Piața 1 Decembrie 1918, nr. 1. Amatorii de arte plastice pot afla amănunte despre ”Natura statică în pictura românească” în colocviul suținut, cu începere de la ora 18, de către profesoara Cristina Oprea, doctor în artă. Colocviile de artă plastică susținute de Cristina Oprea la cafeneaua culturală La papion au început în 15 martie anul acesta, cu prezentarea subiectului ”Primăvara în pictura românească”. După debutul ”primăvăratic” profesoara Cristina Oprea a mai abordat, în cadrul colocviilor de artă plastică pe care le-a susținut la cafeneaua culturală a Turzii, teme precum Flori, Portul popular, Balcicul, toate ilustrate în pictura românească.

Miercuri, 27 septembrie, de la ora 18, de asemenea La papion, Indrei Rațiu și Alexandru Fuhrmann, în calitate de amfitrioni, invită persoanele interesate, la  cea de-a doua întâlnire destinată prezentării inițiativelor ce pot contribui la renașterea socială, economică, spirituală și cultural-artistică a Turzii.

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Alte articole

Concert de colinde

Concert de colinde

Tenorul Sergiu Chirilă și baritonul Florin Sâmpelean vor colinda la Turda. Aceștia vor susține un concert de colinde românești și străine,…
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda s-a construit un nou partid social-democrat. Din cel vechi a rămas doar sigla

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD: La Turda…

Rămasă fără sediu și fără membri, după ruptura din 2020, când primarul Turzii, Cristian Matei, împreună cu toți consilierii social-democrați din…
Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:  Lecția nr. 1 – Cum se ia caimacul de pe ”cafeaua” pentru care au muncit alții (pamflet, pe jumătate)

Din învățăturile lui Rareș Bogdan către viitorii politicieni liberali:…

În politică, indiferent de cumetriile pre- sau post electorale, fiecare își numără singur voturile. Iar după scrutin, politicienii care au trecut…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *