Lucrări de restaurare la Castrul roman Potaissa

Anul viitor, la zestrea turistică a Turzii se va adăuga încă un obiectiv. La castrul roman Potaissa, amplasat pe un deal, deasupra Turzii, au început lucrările de restaurare și reabilitare, prevăzute pentru realizarea conservării și a protecției fostei garnizoane militare a Legiunii a V-a Macedonica, încartiruită aici după cucerirea Daciei de către Imperiul  Roman.

Proiectul, în valoare totală de aproape 22 de milioane de lei, prevede amenajarea principalelor drumuri dininteriorul castrului. Pe circuitul de vizitare al noului obiectiv se vor crea locuri de odihnă, prevăzute cu bănci, pubele, cişmele cu apă potabilă și se vor amplasa panouri informative (cu prezentarea generală a castrului, sisteme de ilustrare grafică și indicatoare de traseu) în puncte cheie ale drumurilor romane și în zonele de intersecție ale acestora. De asemenea, întregul castru va beneficia de iluminat arhitectural.

Conform calendarului stabilit cu finanțatorul principal al lucrărilor, respectiv Uniunea Europeană, lucrările de restaurare și reabilitare a Castrului roman Potaissa trebuie încheiate până în 3 iunie 2022. A fost o provocare, să intervii asupra unui castru roman, fără să aduci prejudicii substanței istorice și patrimoniului, să respecți înaintașii noștri care au dus o viață foarte riguroasă aici. De aceea am folosit un material minim invaziv. Probabil că dacă legionarii romani ar fi trăit și astăzi, ar fi construit castrele din metal și ar fi făcut structuri metalice exact cum am hotărât să folosim noi. Substanța istorică este păstrată, ea poate fi în continuare vizionată și zidurile acestea vor fi restaurate, tratate cu

Ana Maria Moldovan, proiectantul lucrărilor de restaurare a castrului roman Potaissa- Turda

respect – a declarat proiectantul, Ana Maria Moldovan, în cursul unei conferințe de presă organizate luni, 26 aprilie, de Primăria Turda la Castrul roman Potaissa, în cadrul căreia s-au prezentat detalii ale proiectului finanțat de Uniunea Europeană ,Restaurarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic a Castrului Legiunii a V-a Macedonica, Potaissa-Turda.

Eu nu pot decât să fiu mândru de ceea ce se realizează, de faptul că într-un timp atât de scurt am ajuns aici, încât să discutăm de împrejmuirea a 32 de hectare, ceea ce nu este puțin… Acest obiectiv, ce face parte din aura istorică a Turzii va fi ceva deosebit. În acest moment se lucrează și la noua strategie a orașului, (n.r: ce include concretizarea) a 37 de noi proiecte, de mare anvergură pentru municipiul Turda, pe care țin cu tot dinadinsul să le realizăm, fiindcă în momentul în care aceste proiecte vor fi edificate, Turda va fi la alte cote. Practic, cine nu a văzut Turda de opt ani nu o să o mai recunoască – a declarat Cristian Matei, primarul municipiului.

Emil HĂLĂȘTUAN

Sursa foto: Marius ROMILĂ (MediaCom.ro)

 

Lasă un răspuns